Με τον όρο Άγονη γραμμή (non profit line) χαρακτηρίζεται η δρομολογιακή εκείνη γραμμή πλοίου που δεν παρουσιάζει εμπορική ή επιβατική κίνηση με συνέπεια ούτε και επιχειρηματικό ενδιαφέρον εκ μέρους των πλοιοκτητών ή των εφοπλιστών.

Προκειμένου όμως στην Ελλάδα, να τύχουν της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης οι περιοχές αυτών των δρομολογιακών γραμμών, που κυρίως είναι νησιωτικές, αναγκάζεται το κράτος να επιδοτήσει τις γραμμές αυτές και να δρομολογήσει πλοία κατόπιν μειοδοτικού διαγωνισμού. Κατά τον Κ.Δ.Ν.Δ. τις άγονες γραμμές τις καθορίζει το Υπουργικό Συμβούλιο και αυτές διακρίνονται σε "κύριες", "ταχυδρομικές" και "τουριστικές".

Oδοιπορικό στα παράλια της αλησμόνητης Μ. Ασίας

Κύριες άγονες γραμμές σήμερα υφίστανται στις Κυκλάδες και στη Δωδεκάνησο.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Σαββατοκύριακο στην Αστυπάλαια

     Περιήγηση  στα νησιά του Αιγαίου    


Oδοιπορικό στα παράλια της αλησμόνητης Μ. Ασίας

   Ημέρα Πρώτη     

Ανακαλύπτουμε τις σημαντικότερες περιοχές  του νησιού που σαν από πείσμα επιμένει να θυμίζει κυκλαδονήσι, στη σκιά πάντα του μεσαιωνικού κάστρου που μοιάζει να κρέμεται από τον ουρανό. Ακόμα κι αν έχουμε στη διάθεσή μας ένα μόνο Σαββατοκύριακο.


   10 π.μ.   
Check in στο αμφιθεατρικά χτισμένοΦίλντισι Boutique Hotel. Είναι χτισμένο στην πλαγιά πάνω από την παραλία του Αγ. Βασιλείου, με θέα που κόβει την ανάσα. Διαθέτει 10 ευρύχωρα και πολυτελή διαμερίσματα με ονόματα πολύτιμων λίθων και υπέροχη θέα στη Χώρα. Μεγάλη πισίνα με υδρομασάζ, μπαρ και όμορφη ρεσεψιόν με βιβλιοθήκη συμπληρώνουν ιδανικά τις παροχές. Μεγάλο μπόνους το ότι το πλούσιο πρωινό σερβίρεται ως τις 12 το μεσημέρι (Λιβάδι, τηλ. 22430 62060, www.fildisi.net).




Αν προτιμάτε να ατενίζετε το επιβλητικό ενετικό κάστρο, τότε ιδανική επιλογή είναι το Tholaria Boutique Resort, πάνω από την παραλία του Καπούτσου. Θα βρείτε σουίτες και studios σε παραδοσιακό στιλ με αγαπημένη όλων τη σουίτα Αιγαίο με υδρομασάζ στο μπαλκόνι. Γυμναστήριο, πισίνα και εστιατόριο, μεταξύ των παροχών του ξενοδοχείου (Χώρα, τηλ.: 22430 62072,www.tholaria.gr).








Εναλλακτικά θα προτιμήσετε το value for money ξενοδοχείο Ιχθυόεσσα στην πλαγιά του περιφερειακού δρόμου, με εννέα απλά αλλά αψεγάδιαστα δωμάτια με εκπληκτική θέα προς το κάστρο και τη θάλασσα. Όλα είναι πλήρως εξοπλισμένα και διαθέτουν κουζίνα, παραδοσιακά σιδερένια κρεβάτια με ουρανό αλλά και ιδιωτική βοτσαλωτή βεράντα (Α' Πούντα, 1 χλμ. από την Χώρα, τηλ.: 22430 61233, www.ixthioessa.gr).






11 πμ.
Η οργανωμένη παραλία Λιβάδι είναι ιδανική επιλογή για όσους προτιμούν να είναι κοντά στη Χώρα, από την οποία απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα. Είναι η πιο κοσμοπολίτικη παραλία του νησιού με άμμο και πεντακάθαρα νερά. Θα βρείτε από τουρίστες και σέρφερς μέχρι οικογένειες και ζευγάρια. Για να απομονωθείτε, θα κατευθυνθείτε στο Βαθύ, τον πολύ κλειστό όρμο που μοιάζει με λιμνοθάλασσα στα βορειοανατολικά του νησιού. Θα φτάσετε ακολουθώντας το χωματόδρομο από τη Μαλτεζάνα μέσα σε ένα τοπίο άγριας ομορφιάς ή με καραβάκι από το Βάι.


Λιβάδι © Xanthoula Papapanagiotou






2 μμ.
Όποιον και να ρωτήσετε στο νησί θα σας στείλει για φαγητό στην Αστυφαγία, όπου ο Θανάσης κάνει θαύματα. Μπροστά στην ήρεμη παραλία του Σχοινώντα θα γευτείτε σπιτικό φαγητό με αγαπημένα πιάτα τις τυρόμπαλες, συμιακό γαριδάκι, σουπιές με το μελάνι, αστακομακαρονάδα, κακαβιά αλλά και γαλέο σκορδαλιά (Μαλτεζάνα, τηλ.: 22430 64004, από €15 το άτομο).




5 μμ.
Εξερευνήστε τη Χώρα, μια από τις πιο όμορφες του Αιγαίου. Κάτασπρα σπίτια με μπλε παράθυρα ανηφορίζουν από το λιμάνι του Πέρα Γιαλού προς τα ριζά του βενετσιάνικου κάστρου, καβαλάνε τον «αυχένα» και ατενίζουν τον όρμο του Λιβαδιού. Τα σπίτια του οικισμού δεν διαφέρουν από τα παραδοσιακά κυκλαδίτικα, καθώς κι εδώ κυριαρχεί η κυβιστική φόρμα, οι ασβεστωμένοι τοίχοι και η εσωτερική διαρρύθμιση σε κατώγι και ανώγι. Πολλά έχουν ξύλινα μπαλκόνια και υπέρθυρα με βενετσιάνικες επιρροές. Για να μπείτε στον οικισμό περνάτε υποχρεωτικά από τους οκτώ ανεμόμυλους. Στο πλάτωμα μπροστά τους σταθμεύουν όλα τα αυτοκίνητα που έρχονται ως εδώ. Στην πλατεία της Χώρας βρίσκεται το Δημαρχείο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη και λίγο πιο κάτω το παραδοσιακόκαφενείο του «Μουγγού», το αιωνόβιο καφενείο-έμβλημα του νησιού με τις αμέτρητες φωτογραφίες αγωνιστών του '21, βασιλιάδων και πολιτικών στους τοίχους. Από το ύψος του Δημαρχείου ξεκινούν τα δυο κεντρικά καλντερίμια που καταλήγουν στο κάστρο. Το ένα διασχίζει την ενορία της Πορταΐτισσας με θέα προς τον όρμο του Λιβαδιού. Το άλλο περνάει από την Μεγάλη Παναγιά, έναν κομψότατο αιγαιοπελαγίτικο ναό με γαλάζιο τρούλο και βοτσαλωτό προαύλιο, αγναντεύοντας τον Πέρα Γιαλό. Το μεσαιωνικό κάστρο αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Αστυπάλαιας και χτίστηκε τον 13ο αιώνα. Είναι χτισμένο με σκούρα πέτρα της περιοχής ενώ στην είσοδό του θα δείτε το οικόσημο του φημισμένου βενετσιάνικου οίκου των Querini. Από τον οικισμό του κάστρου σώζονται μόνο λίγα σπίτια, οι εξωτερικοί τοίχοι των οποίων είναι τμήμα του τείχους. Το κάστρο μοιάζει να κρέμεται από τον ουρανό σαν παλιό καστέλι παραμυθιού, ενώ στο εσωτερικό του ξεχωρίζουν οι ολόλευκες εκκλησίες της Παναγίας του Κάστρου (Ευαγγελίστρια) στην είσοδο και ο Άγιος Γεώργιος στην άκρη.










www.aegeanislands.gr © Κλαίρη Μουσταφέλλου




7 μμ
Καθίστε στην πανέμορφη βεράντα του Castro Bar για να δείτε το έντονο κόκκινο πορτοκαλί που παίρνει ο ορίζοντας την ώρα του δειλινού. Είναι σκαρφαλωμένο σε ένα από τα πιο ψηλά σημεία της Χώρας. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να λαχανιάσει κανείς για να φτάσει εκεί, αλλά η θεα που θα αντικρίσει θα σε αποζημιώσει και πιθανόν να μη την αλλάξεις όσα βράδια και να βρεθείς στο νησί. Εδώ φτιάχνονται με τον πιο σωστό τρόπο κοκτέιλ με φρέσκα φρούτα.






9 μμ.
Ρομαντικό δείπνο στο εστιατόριο Ακτή που εκτός από συγκλονιστική τοποθεσία πάνω από το κύμα και με φόντο το φωταγωγημένο Κάστρο της Αστροπαλιάς, σερβίρει τα καλύτερα ψάρια και θαλασσινά από το δικό τους καΐκι. Τα τραπέζια είναι λαξευμένα στο βράχο και γεμίζουν με χταποδοκεφτέδες, πουγκιά γεμιστά με κοπανιστή ή χόρτα, αστακομακαρονάδα, τραγανά καλαμαράκια γεμιστά με ρίγανη και σουπιά γεμιστή με τυρί (Πέρα Γυαλός, τηλ.: 22430 61114, www.aktirooms.gr/el/restaurant, από €20 το άτομο).







11μμ.
Ολοκληρώστε την βραδιά στο bar Πανόραμα στη Χώρα. Είναι από τα πιο δημοφιλή στέκια και εκεί καταλήγουν όλοι μετά το χαλαρό ποτό για διασκέδαση μέχρι πρωίας με ελληνική κυρίως μουσική. Στα συν και η υπέροχη θέα στο κάστρο.

Δείτε πώς να περάσετε τη δεύτερη μέρα σας στην Αστυπάλαια εδώ


- δείτε: http://www.arttravel.gr/index.php?category=1&article=6044&page=0&utm_source=newsletter_132&utm_medium=email&utm_campaign=hot#sthash.IpPOyvNA.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελευταίες Ειδήσεις